top of page

Veel media aandacht voor onthullend boek over vredesmissie

 

Het verschijnen van een onthullend boek over de vredesmissie van 1914 leverde veel media aandacht op. Het eerste exemplaar werd half mei aangeboden aan generaal Tom Middendorp, Commandant der Strijdkrachten. Daarna verschenen er (dubbel)paginagrote artikelen in o.a. Elsevier, NRC Handelsblad, De Volkskrant, Den haag Centraal en het Dagblad van het Noorden.

 

 

Foto: vlnr auteur Joep Zonne, generaal Tom Middendorp en uitgever Richard van den Brink.

 

Albanie 1914: Een hachelijke missie

 

Half mei 2014 verscheen een even unieke als omvangrijke publicatie over de eerste Nederlandse vredesmissie in Albanie 1914. Precies honderd jaar geleden staken achttien Nederlandse officieren zich in een internationaal wespennest op de Balkan. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog probeerden zij een onmogelijke missie te volbrengen, temidden van intriges, samenzweringen, desertie en verraad. De vredesmissie werd al snel een vechtmissie en in de groeiende chaos mag het een wonder heten dat alleen majoor Thomson sneuvelde. Het boek rekent echter ook af met de heldenstatus van Thomson - hij speelt zelfs een minder fraaie rol - en betekent een laat eerherstel voor de eigenlijke leider van de missie, de Nederlandse kolonel De Veer.

 

Nog nooit zijn zo exact en zo volledig de feiten over de Nederlandse missie van 1914 bijeen gebracht. Deze uitputtende studie is niet alleen van grote waarde voor onze kennis over de Nederlandse missie in Albanië, maar ook voor dieper inzicht in het optreden van Nederlandse officieren in een vreemde, onbekende omgeving. 

                                                               Prof. dr. Wim Klinkert, militair historicus, in het voorwoord.

 

Buitengewoon knap en langdurig zoek- en spitwerk. Dit is dus het echte verhaal van de mislukte

vredesmissie in Albanie 1913/1914.

                                                               Henk Strabbing, oud-journalist van De Volkskrant, in het nawoord.

 

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
Een boek in twee delen
bottom of page